Σίγουρα έχει πάρει το μάτι σας τα τελευταία χρόνια τα κρεβατάκια Montessori, που στην ουσία είναι στρωματάκια στο πάτωμα τα οποία συχνά περικλείονται από ξύλινες κατασκευές σε σχήμα σπιτιού, ινδιάνικης σκηνής ή ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Και είναι εντυπωσιακά! Πολύ εντυπωσιακά!

Τι σημαίνει όμως να έχει κανείς στο βρεφικό δωμάτιο ένα κρεβάτι Montessori;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Το σύστημα της Maria Montessori είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο σαν βασικό μότο έχει το “Βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου”. Με λίγα λόγια (μεταξύ πολλών άλλων) μαθαίνει  τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα. Έτσι ένα βρεφικό δωμάτιο φτιαγμένο με τις αρχές αυτού του συστήματος θα πρέπει να έχει όλα τα αντικείμενα στο ύψος του παιδιού, ώστε να μην είναι απαραίτητος ο φροντιστής του για να το βοηθήσει να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια. Αν δηλαδή θέλει το παιδί να φτάσει το παιχνίδι στη βιβλιοθήκη να μπορεί να το κάνει μόνο του, αν θέλει να ξαπλώσει να κοιμηθεί , να έχει τη δυνατότητα να το κάνει χωρίς να χρειάζεται ο φροντιστής να το σηκώσει και να το βάλει μέσα σε μία κούνια με κάγκελα, και αν ξυπνήσει να μπορέσει να φύγει μόνο του από το κρεβατάκι του αν θελήσει.  Γενικά να υπάρχει μια ελευθερία κινήσεων του παιδιού.

Προκειμένου βέβαια να υπάρξει αυτή η ανεξαρτησία, η ελευθερία κινήσεων και η δυνατότητα του βρέφους/παιδιού να εξερευνήσει ό,τι θέλει, όποτε θέλει στο χώρο, θα πρέπει αυτός να είναι ολοκληρωτικά διαμορφωμένος με κέντρο το παιδί. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα μωρό ενός έτους να κινείται ελεύθερα σε ένα χώρο που έχουμε αφήσει  ακάλυπτες πρίζες για παράδειγμα.

Συνεπώς όσο όμορφα κι αν είναι τα κραβατάκια Montessori (δείτε φωτογραφίες παρακάτω) πριν αποφασίσετε να τα βάλετε στο βρεφικό δωμάτιο, βεβαιωθείτε πως ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για αυτό.

Πηγή φωτογραφιών: Pinterest

Αν θέλετε να ανακαλύψουμε μαζί ποιο ύφος ταιριάζει στο δικό σας βρεφικό δωμάτιο πατήστε

για να λάβετε την προσφορά μας!