Κι ενώ έχουμε περάσει  τους μήνες της εγκυμοσύνης προετοιμάζοντας το βρεφικό δωμάτιο του αναμενόμενου μέλους, ξαφνικά βρισκόμαστε 2 χρόνια μετά να αντιλαμβανόμαστε ότι το βρέφος μας έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε νήπιο και το δωμάτιό του πια πρέπει να αρχίσει να αλλάζει.

Εννοείται πως για το κάθε παιδί ισχύουν διαφορετικά πράγματα  μιας και το καθε ενα τους έχει ξεχωριστούς ρυθμούς ανάτυξης  αλλά συχνά στην ηλικία ανάμεσα στα  2 και 3 έτη του, είναι μια καλή περίοδος να αρχίσει το δωμάτιο να μετατρέπεται από βρεφικό σε νηπιακό.

Τι σημαίνει όμως αυτό;
Αρχικά και το πιο σημαντικό όλων είναι το κρεβατάκι του μικρού μας. Αν έχετε ένα νήπιο που στον ύπνο του χαίρεται να κάνει σβούρες (όπως το δικό μου για παράδειγμα) τότε σίγουρα το βρεφικό κρεβατάκι του πια δε θα το χωράει! Αν έχουμε προνοήσει από νωρίς κι έχουμε αγοράσει μια πολυμορφική κούνια, τότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε την κούνια του σε κρεβάτι, ίσως μόνο με ένα καινούριο στρωματάκι. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποφασίσουμε σύμφωνα με τον οικονομιό προϋπολογισμό και το προσωπικό μας γούστο, τι κρεβάτι θέλουμε να αγοράσουμε (και ΑΝ θέλουμε, γιατί συχνά σε αυτή την ηλικία ένα στρωματάκι στο πάτωμα κάνει τα παιδιά πιο χαρούμενα!)

Εξίσου σημαντικό στη συγκεκριμένη περίοδο των μικρών μας είναι οι γωνιές δραστηριοτήτων που αποφασίζουμε να βάλουμε στο δωμάτιό τους. Είναι προφανές πως ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το χαρακτήρα που έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής το μικρό μας θα του φτιάξουμε διαφορετικών ειδών γωνιές. Για παράδειγμα ένα παιδί στο οποίο αρέσει να ζωγραφίζει θα φανεί πολύ όμορφη μια γωνιά με ένα τραπεζάκι και 2 καρεκλίτσες όπου θα μπορεί να κάθεται και να παίζει. Αντίθετα σε ένα παιδί που του αρέσει να σκαρφαλώνει θα φανεί πιο χρήσιμο ένα κρεβάτι κουκέτα με ενσωματωμένη τσουλήθρα ή (για τους πιο τολμηρούς!) ένας αυτοσχέδιος τοίχος αναρρίχησης πάνω από ένα στρώμα!  Σε ένα παιδί που αρέσει να παίζει παιχνίδια ρόλων θα ήταν πιο χρήσιμη μια ινδιάνικη σκηνή, την οποία θα μπορεί να τη μετατρέπει με τη φαντασία του σε ό,τι θελήσει κάθε φορά. Σε ένα παιδί που αρέσουν τα βιβλία μπορούμε να φτιάξουμε μια μικρή βιβλιοθήκη, αν πάλι προτιμάει τα μουσικά όργανα, μπορούμε να οριοθετήσουμε ένα χώρο στον οποίο θα τα έχουμε όλα μαζεμένα και θα φτιάξουμε έτσι τη «μουσική γωνιά» του δωματίου.

Τέλος η διακόσμηση! Το πιο πιθανό είναι πως τώρα που πλέον το μικρό σας έχει χαρακτήρα, πιστεύετε πως το δωμάτιο που του είχατε φτιάξει πριν το γνωρίσετε, δεν του ταιριάζει πια.  Οι επιλογές είναι ατελείωτες, δείτε παρακάτω κάποιες που έχω επιλέξει!

Σε κάθε περίπτωση όμως μην παραλείψετε να συζητήσετε μαζί με το μικρό σας τις αλλαγές που θα θέλετε να κάνετε στο δωμάτιο, να πάρετε τη γνώμη του, να συμφωνήσετε στο πώς θα ήταν όμορφο και –γιατί όχι- να το συμπεριλάβετε στη διαδικασία ανακαίνισης. Μπορεί να μη γίνει η τέλεια δουλειά αλλά σίγουρα θα γελάσετε και θα το χαρείτε όλοι μαζί!

Πηγή φωτογραφιών: Pinterest

Αν θέλετε να ανακαλύψουμε μαζί ποιο ύφος ταιριάζει στο δικό σας νηπιακό δωμάτιο πατήστε

για να λάβετε την προσφορά μας!